Γενικές οδηγίες για την χρήση του συστήματος
Θεραπείας Τραυμάτων με Αρνητική Πίεση VENTURI™
Θεραπεία τραυμάτων με Αρνητική Πίεση.
Τα τελευταία χρόνια, η θεραπεία τραυμάτων με αρνητική πίεση (NPWT) έχει προκαλέσει επανάσταση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι κλινικοί γιατροί αντιμετωπίζουν μια ευρεία γκάμα τραυμάτων. Το NPWT είναι μια μηχανική θεραπεία αντιμετώπισης των τραυμάτων η οποία χρησιμοποιεί ελεγχόμενη αρνητική πίεση προκειμένου να βοηθήσει και να επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων.
Η εφαρμογή του NPWT σε τραύματα, χρονολογείται από τις αρχές του 1950 όταν χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για την αντιμετώπιση του εξιδρώματος και την επιτάχυνση της επούλωσης τραυμάτων.2,3. Ρώσοι κλινικοί γιατροί εξέδωσαν τα αποτελέσματα επιτυχούς αντιμετώπισης τραυμάτων με NPWT κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990.4,5,6,7. O Chariker κ.α. εξέδωσε μια διατριβή το 1989 πάνω στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του δερματικού και +++++, με κλειστή απορροφητική παροχέτευση εγκρίσεων του τραυματος8 και αυτή η τεχνική έχει υιοθετηθεί ευρέως στην εφαρμογή το NPWT.
Η τεχνική που βασίζεται στην επίδεση με γάζα, όπως περιγράφεται από τον Chariker κ.α., εμπεριέχει την εφαρμογή μιας αντιμικροβιακής γάζας που έχει πρώτα υγρανθεί καθώς και έναν καθετήρα από σιλικόνη στο τραύμα. Κατόπιν το τραύμα καλύπτεται με μια διάφανη μεμβράνη, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την διατήρηση ενός περιβάλλοντος με ένα αεροστεγές κλείσιμο καθώς και μια υγρή επούλωση του τραύματος.
Η αντιμικροβιακή γάζα έχει εμποτιστεί με πολυεξαμεθυλενοδιγουανιδίνη (PHMB) και αυτός ο συνδυασμός έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο για τραύματα εδώ και πολλά χρόνια. Η γάζα στην εφαρμογή NPWT χρησιμοποιείται για να γεμίσει το κενό έτσι ώστε να διευκολύνει την αποστράγγιση του τραύματος την στιγμή που το PHMB έχει μια αντιμικροβιακή δράση.
Στην συνέχεια, ο καθετήρας συνδέεται με ένα μεταλλικό δοχείο και μια αναρροφητική αντλία όπου ρυθμίζεται η πίεση. Μόλις καθοριστεί η ενδεδειγμένη πίεση, η αρνητική πίεση μεταδίδεται στο τραύμα. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, οι ρυθμίσεις πίεσης καθορίζονται συνήθως ανάμεσα στα -60 και -80mmHg.
Η έκθεση τραυμάτων σε NPWT έχει μελετηθεί για τουλάχιστον μισό αιώνα, αλλά η οριοθέτηση της έντασης της πίεσης, της διαρκείας της θεραπείας καθώς και τα διαλλείματα μεταξύ των θεραπειών είναι ακόμα υπό συζήτηση. Το 2001 ο Morykwas κ.α. 9 έδειξε ότι η μικρο-αγγειακή πίεση της ροής του αίματος αυξήθηκε πέραν των αναφορικών τιμών με αρνητικές πιέσεις των -125mmHg. Βάσει αυτού του αποτελέσματος, το NPWT στα -125mmHg έγινε η πιο διαδεδομένη ρύθμιση. Ωστόσο, πριν από την μελέτη αυτή, οι Ρώσοι γιατροί συμπέραναν ότι προκειμένου να αποφευχθεί ζημιά στους ιστούς, οι πιέσεις στα ενεργά συστήματα αποστράγγισης δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα -80mmHg και ότι μικρότερες πιέσεις έκαναν λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο εμφάνισης μετεγχειρητικής αιμορραγίας.
Το 2004 εκδόθηκε μια σουηδική μελέτη από τον Wackefors κ.α. στην οποία παρατηρήθηκε η μικρό-αγγειακή ροή του αίματος σε τραύματα χοίρων κατά την εφαρμογή του NPWT η οποία κυμαινόταν ανάμεσα στα -125mmHg και στα -200mmHg. Βασιζόμενοι στα ευρήματα τους, συμπέραναν ότι όταν αντιμετωπίζουν σκληρό ιστό όπως μυς, μια αρνητική πίεση των -100mmHg μπορεί να είναι λογική. Όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μαλακότερους ιστούς όπως λίπος και υποδόριο ιστό, οι οποίοι είναι και πιο ευάλωτοι στην υπό-έγχυση, η εφαρμογή μιας χαμηλότερης αρνητικής πίεσης, όπως -75mmHg μπορεί να είναι πιο ευεργετική.
Η τεχνική επίδεσης Venturi™ των Chariker-Jeter τοποθετεί τον καθετήρα στο κάτω μέρος του τραύματος έτσι ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαμηλότερες πιέσεις. Η τεχνική με βάση τον αφρό πρέπει να χρησιμοποιεί υψηλότερες πιέσεις καθώς η αρνητική πίεση ελκύεται από το πάνω μέρος της επίδεσης και όχι από το κάτω μέρος του τραύματος. Μπορεί να ισχυριστούν ότι η πίεση είναι στα 125 mmHg, αλλά όχι στο κάτω μέρος του τραύματος, ότι η πίεση ρυθμίζεται από το από το πάνω μέρος του τραύματος και εκεί ενδέχεται να είναι 125mmHg. Στο κάτω μέρους του τραύματος είναι πιθανόν να είναι πολύ μικρότερη. Η τεχνική που βασίζεται τον αφρό πρέπει να τραβήξει το εξίδρωμα από την βάση του τραύματος μέσω του αφρού και να το βγάλει από την σωλήνωση στο πάνω μέρος. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί μεγαλύτερες πιέσεις.
Το πώς οι εταιρίες εξηγούν γιατί χρησιμοποιούν υψηλότερες πιέσεις όταν κάνουν χρήση του αφρού είναι επειδή όπως ήδη αναφέρθηκε , είναι υποχρεωμένες. Τι θέματα όμως ανακύπτουν με την χρήση υψηλότερων πιέσεων; Παραπονιούνται οι ασθενείς για πόνο από το τραύμα όταν γίνεται χρήση της τεχνικής του αφρού με την υψηλή πίεση και τέλος αυξάνει η υψηλότερη πίεση το ρίσκο υπερβολικής κοκκίασης και προσκόλλησης του κάτω μέρους του τραύματος στον αφρό?
Όλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν χωρίς επιστημονική απάντηση και συζήτηση σχετικά με το NPWT θα συνεχιστεί. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ρυθμίσεις των πιέσεων εξαρτώνται από τον γιατρό και τα τραύματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει και όχι την επιστήμη που παρουσιάστηκε και υποστηρίζει τέτοιους ισχυρισμούς αφού η επιστήμη αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει σε ένα οριστικό συμπέρασμα.
Το σύνολο των κλινικών στοιχείων που είναι διαθέσιμα για την τεχνική που βασίζεται στην γάζα και μια πρόσφατη μελέτη ως προς τις επιδράσεις του NPWT με την χρήση του αφρού πολυουρεθάνης σε σύγκριση με την γάζα, υπογράμμισαν ότι και οι δυο τεχνικές είναι εξίσου αποτελεσματικές στο να μεταφέρουν αρνητική πίεση στο τραύμα. Το NPWT, μέσω τόσο της γάζας όσο και του αφρού, έχει σαν αποτέλεσμα την μηχανική παραμόρφωση του τραύματος κάτι το οποίο θεωρείται ότι παίζει ρολό στο μηχανισμό μέσω του οποίου το NPWT διεγείρει το σχηματισμό νέου ιστου11.
Μια παρόμοια μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Paglinawan κ.α. 12 συγκρίνοντας διαφορετικά είδη και τύπους δεσίματος που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο (αφρό, γάζα, άργυρο, υφάσματα) σε συνδυασμό με ένα σύστημα NPWT που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορα επίπεδα πιέσεων. Η παρατήρηση του μοντέλου τραύματος σε χοίρο έδειξε ότι η επούλωση λαμβάνει χώρα ανεξάρτητα από τον τύπο δεσίματος που χρησιμοποιείται. Συνεπώς δεν φαίνεται να υπάρχει αυτήν την στιγμή ούτε ένας τύπος δεσίματος που να ξεπερνά σε απόδοση τους υπολοίπους όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την θεραπεία αρνητικής πίεσης σε μοντέλα τραυμάτων σε χοίρους.
Οι κλινικοί ιατροί που έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική με βάση την γάζα, βρήκαν ότι μπορούν να την χειριστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει στο ακριβές σχήμα του τραύματος, δημιουργώντας έτσι ένα υγρό περιβάλλον για το τραύμα. Η χρήση της γάζας κατά αυτό τον τρόπο είναι απλή, γρήγορη και διδάσκει νέα πράγματα ενώ την ιδία στιγμή είναι χαμηλού κόστους σε σύγκριση με το συμβατικά δεσίματα αφρού NPWT.
Οι γάζες που χρησιμοποιούνται στα κιτ με τα αναλώσιμα είναι Kendall AMD που περιέχουν Polyhexamethylene biguanide (PHMB), έναν ασφαλή αλλά και πολύ αποτελεσματικό ευρείας κλίμακας αντιμικροβιακό παράγοντα με χαμηλή τοξικότητα συγκριτικά με τον άργυρο. Δεν έχει γίνει γνωστή ανθεκτικότητα στον PHMB. Τα υγρά περιβάλλοντα των πληγών, ενώ είναι ουσιώδη στην αποτελεσματική θεραπεία των πληγών, δημιουργούν επίσης ιδανικές συνθήκες για πολλαπλασιασμό βακτηριδίων. Το αφρώδες αντιμικροβιακό επίθεμα Kendall AMD παρέχει ένα δυναμικό υγρό περιβάλλον θεραπείας πληγών με ένα μοναδικό συνδυασμό ελέγχου των βακτηρίων και της υγρασίας. Το επίθεμα παρέχει συνεχή προστασία ενάντια σε πιθανά θανάσιμα βακτήρια όπως MRSA, VRE and Acinetobacter baumannii, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ισορροπημένο περιβάλλον θεραπείας των πληγών που προάγει την υγιή αναγέννηση του επιθηλίου. Ο μοναδικός συνδυασμός του αφρώδους επιθέματος AMD υψηλής αντιβακτηριδιακής αποτελεσματικότητας, χαμηλής κυταροτοξικότητας και ακόμη πιο χαμηλού κόστους, συγκριτικά με τα επιθέματα αργύρου, διευρύνει σημαντικά τις λύσεις θεραπείας των τραυμάτων για τους γιατρούς που διαχειρίζονται χρόνιες πληγές που μολύνονται σε κρίσιμο βαθμό ή βαθιές πληγές με κίνδυνο μόλυνσης.
Οι εύκαμπτοι καθετήρες από σιλικόνη είναι εύκολο να κοπούν σε οποιοδήποτε μήκος ώστε να τοποθετηθούν επακριβώς και η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών κιτ δεσίματος επιτρέπουν στον κλινικό ιατρό να επιλέξει το σωστό για τον τύπο τραύματος που έχει να αντιμετωπίσει.
Το NPWT έχει περιγραφεί για χρήση κατά αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών κλινικών συνθηκών. Τραύματα που είναι δυνατόν να ωφεληθούν από την θεραπεία με αρνητική πίεση είναι τα εξής:
Υπάρχουν πολλά κλινικά οφέλη που σχετίζονται με την χρήση της θεραπείας με αρνητική πίεση, τα οποία περιλαμβάνουν:
Αυτή την στιγμή, συγκεντρώνονται κλινικές αποδείξεις προκειμένου να ενισχυθεί η αξία του συστήματος NPWT που εφαρμόζεται και βασίζεται στην χρήση της γάζας. Με βάση όλη τη μέχρι σήμερα έρευνα, αναμένεται ότι τα ευρήματα θα υποστηρίξουν την χρήση του συστήματος σε μια ευρεία γκάμα τύπων τραυμάτων.
Αυτός ο ολοένα αυξανόμενος κορμός αποδείξεων μαζί με τις υπάρχουσες κλινικές μελέτες, καταδεικνύει καθαρά την αποτελεσματικότητα της τεχνικής που βασίζεται στο δέσιμο με γάζα.
Παρά την χρήση μοντέρνων τεχνικών δεσίματος, πολλά τραύματα χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να επουλωθούν ενώ άλλα αποτυγχάνουν να επουλωθούν ή επανεμφανίζονται, προκαλώντας αρκετό πόνο και δυσφορία σε ένα άτομο. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς με πολύπλοκα τραύματα ωφελούνται από το NPWT το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προάγει την επούλωση και-ή την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Το μειωμένο κόστος του νέου NPWT που βασίζεται στην γάζα σημαίνει ότι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση και να ωφεληθούν από αυτή τη μορφή φροντίδας.
Με περισσότερα από 3 χρόνια εμπειρίας στον τομές του NPWT, ο όμιλος Talley Ltd έχει σχεδιάσει, αναπτύξει και θέσει σε παραγωγή το δικό της προϊόν NPWT, το Venturi™, χρησιμοποιώντας την κλινικά αποδεδειγμένη τεχνική δεσίματος με γάζα.
Οι μονάδες Venturi™ είναι φιλικές προς τον χρηστή, έχουν μειωμένο κόστος και έχουν σχεδιαστεί ειδικά ώστε να παρέχουν NPWT, έχοντας εξελιγμένες λειτουργίες alarm, μεταλλικά δοχεία απόπλυσης τα οποία είναι σφραγισμένα και ενσωματώνουν κόκκους στερεοποίησης του εξιδρώματος καθώς και υδροαποθητικά και βακτηριολογικά φίλτρα.
Ο όμιλος Talley™ διαθέτει το σύστημα Venturi™ σε περισσότερες από 9 χώρες και έχει την έγκριση του FDA (Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων) για την γκάμα συσκευών στην Αμερική. Η στρατηγική τους να παρέχουν κλινικές αποδείξεις μαζί με μια επιθετική πολιτική κοστολόγησης, έχει επηρεάσει την ανάπτυξή τους στις διεθνείς αγορές. Αυτή η πετυχημένη στρατηγική έχει σχεδιαστεί να ενθαρρύνει την αύξηση της χρήσης της NPWT με την αντιμετώπιση περισσοτέρων ασθενών και να επιτρέπει την πρόσβαση σε κλινικούς ιατρούς οι οποίοι ψάχνουν για μια εναλλακτική ως προς τις παραδοσιακές μεθόδους, η οποία να είναι κλινική και μειωμένου κόστους, μια εναλλακτική που παρέχει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα.
Βιβλιογραφία
1. Bryant R, ed. Acute and Chronic Wounds. 2nd ed. St. Louis, Mo: Mosby; 2000: p436
2. Raffel A.B. The Use of Negative Pressure Under Skin Flaps After Radical Mastectomy – //Ann.
Surg. –1952. –136. –P.1048.
3. Silvis R.S., Potter L.E., Robinson D.W., Hughes W.F. The Use of Continuous Suction Negative
Pressure Instead of Pressure Dressing //Ann. Surg. –1955. –142(2). –P.252-56.
4. Davydov, Yu.A., Smirnov, A.P., Mikhailov, V.P. Vacuum Therapy Device and Method of Vacuum
Therapy in Purulent Lactation Mastitis //Khirurgia (Surgery) – 1988. – No 4 – pp. 131-132.
5. Davydov, Yu.A., Larichev, A B., Abramov, A.Yu., Menkov, K.G. Concepts of Clinical Biological
Management of the Wound Process in the Treatment of Purulent Wounds using Vacuum Therapy
Method //Vestnik Khirurgii (The Surgery Herald) – 1991. – No 2. - pp. 132-136.
6. Kostiuchenok B. M., Kolker I. I., Karlov V. A. et al. Vacuum Effect in Surgical Debridement of Purulent
Wounds//Vestnik Khirurgii (The Surgery Herald). – 1986. – No 9. – pp. 18-21.
7. Usupov, Yu.N., Yepifanov, M.B. Active Wound Drainage //Vestnik Khirurgii (The Surgery Herald). –
1987. –No 4. –pp. 42-46.
8. Chariker M.E., Jeter K.F., Tintle T.E., Bottsford J.E. Effective Management of Incisional and
Cutaneous Fistulae with Closed Suction Wound Drainage //Contemporary surgery –1989. –Vol.34. –
P.59-3.
9. Morykwas,M., et al. Effects of varying levels of subatmospheric pressure on the rate of granulation
tissue formation in experimental wounds in swine. Annals of Plastic Surgery, 2001. 47(5): p547-551.
10. Wacenfors A, Sjogen J, Gustafasson R, Algotsson L, Ingemansson R, Malmsjo M.Effects of vacuum
assisted closure therapy on inguinal wound edge microvascular blood flow. Wound Repair and
Regeneration 2004; 12(6);600-606
11. Malmsjo,M. Ingemansson, R. Martin, Huddelston, E. Negative Pressure wound therapy using
gauze or polyurethane open cell foam: similar effects on pressure transduction and wound contraction.
Poster presentation
12. Paglinawan, R. A comparative study of the influence of different pressure levels combined with
various wound dressings on negative pressure wound therapy (NPWT) driven wound healing. ETRS
Malta 10-12 September 2008
Poster Abstracts Poster 6
13. Best Practice Statement, Gauze-based Negative Pressure Wound Therapy. Wounds UK, Aberdeen, 2008
Συχνές ερωτήσεις
Η αντλία NPWT Venturi
Πόσο διαρκεί η μπαταρία όταν είναι πλήρως φορτισμένη;
Η αντλία διαθέτει μια μπαταρία που διαρκεί 24 ώρες όταν είναι πλήρως φορτισμένη. Σας συνιστούμε να την αφήσετε στην πρίζα για όλη την διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή χρήση της την επόμενη ημέρα, χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα.
Πόσο χρόνο χρειάζεται μπαταρία προκειμένου να φορτίσει πλήρως υπό κανονικές συνθήκες φόρτισης;
Κάτω από κανονικές συνθήκες φόρτισης, η μπαταρία χρειάζεται περίπου τρεις ώρες προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης φόρτιση.
Πόσο πιο γρήγορα φορτίζει την μπαταρία το μενού γρήγορης φόρτισης;
Το μενού γρήγορης φόρτισης είναι διαθέσιμο μόνο εάν από το λογισμικό πατηθεί μια ειδική σειρά πλήκτρων, η οποία στην πραγματικότητα απευθύνεται μόνο για χρήση από το σέρβις. Δεν είναι σύνηθες ο τελικός αποδέκτης της συσκευής να χρειάζεται να ξέρει για αυτό και την λειτουργία του. Κάνοντας χρήση αυτής της λειτουργίας, θα μειωθεί ο χρόνος ζωής της μπαταρίας αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει μια απλή απάντηση για το πόσο θα χρειαζόταν για να φορτίσει. Για παράδειγμα, η μπαταρία θα είναι στοιχειωδώς φορτισμένη μέσα σε μια ώρα εάν η αντλία δεν δουλεύει την ίδια στιγμή. Η αντλία επιλέγει ένα κατάλληλο καθεστώς φόρτισης ανάλογα με την χρήση, το άδειασμά της μπαταρίας και την ζωή που της έχει απομείνει. Το καθεστώς αυτό μπορεί να αλλάξει με βάσει τα σημεία αυτά.
Γιατί το πλαστικό κάνιστρο πρέπει να παραμένει σε όρθια θέση;
Το ρυθμιστικό διάφραγμα μέσα στο κάνιστρο σημαίνει ότι είναι σε θέση να δεχθεί κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς το στερεοποιημένο εξίδρωμα να φτάσει στον αισθητήρα διακοπής και να ακουστεί το ήχος προειδοποίησης: «το κάνιστρο είναι γεμάτο». Μόνο όταν το κάνιστρο είναι ξαπλωμένο στην μια πλευρά του, το εξίδρωμα φτάνει στον αισθητήρα τόσο γρήγορα και αυτό μόνο όταν υπάρχει ήδη ένας σχετικός όγκος εξιδρώματος. Φυσικά, όταν η αντλία και το κάνιστρο είναι τοποθετημένα στην βάση δίπλα στο κρεβάτι μπορεί να είναι μόνο σε όρθια θέση.
Είναι δυνατόν να υπάρξει μια διάφανο πλευρικό άνοιγμα στον σάκο μεταφοράς του Venturi ώστε να μπορεί να είναι ορατό το μεταλλικό δοχείο;
Κατά γενική παραδοχή προτιμάται η διακριτικότητα για οποιονδήποτε φορητό χρήστη (που χρησιμοποιεί τον σάκο μεταφοράς) και συνεπώς δε θα το αλλάξουμε αυτό. Επίσης, δεν αναμένουμε να παραστεί ανάγκη αλλαγής του μεταλλικού δοχείου τόσο τακτικά ώστε αυτό να αποτελέσει πηγή ανησυχίας.
το ΚΙΤ στεγανοποίησης των τραυμάτων
Είναι δυνατό να αποστειρωθούν τα μεταλλικά δοχεία τόσο εσωτερικά και εξωτερικά;
Δεδομένης της φύσης του NWPT και του εξιδρώματος το οποίο απομακρύνεται από τον ασθενή και οδηγείται μέσα στο μεταλλικό δοχείο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ή ανάγκη αποστείρωσης του δοχείου.
Είναι δυνατό να αποστειρωθεί το κάθε εξάρτημα του κιτ στεγανοποίησης τραυμάτων;
Τα περισσότερα από τα εξαρτήματα είναι ήδη αποστειρωμένα από τον κατασκευαστή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά εξαρτήματα που δεν έχουν αποστειρωθεί καθώς δεν υπήρχε όφελος από κάτι τέτοιο. Πιο συγκεκριμένα:
• Τα patches από ζελέ αποστειρώνονται με ακτινοβολία γάμμα
• Τα πλαστικά σωληνάκια και τα κομμάτια σύνδεσης δεν αποστειρώνονται καθώς δεν υπάρχει λόγος από την στιγμή που δεν έρχονται σε επαφή με τον ασθενή.
• Το αλατούχο κατασκευάζεται υπό Ασηπτικές συνθήκες (αποστειρωμένο δωμάτιο) και το προϊόν κατασκευάζεται επίσης με φιλτράρισμα και χρήση φωτός UV
• Η γάζα αποστειρώνεται με οξείδιο του αιθυλίου
• Η κολλητική διάφανη μεμβράνη με οξείδιο του αιθυλίου
Είναι δυνατόν να αποστειρωθεί ολόκληρο το κιτ στεγανοποίησης τραυμάτων;
Τα περισσότερα εξαρτήματα του κιτ στεγανοποίησης τραυμάτων είναι ήδη αποστειρωμένα και συνεπώς μια αποστείρωση ολόκληρου του κιτ θα συνιστούσε απλώς μια επανάληψη της διαδικασίας. Θα ήταν πολύπλοκο να αποστειρωθούν ξανά, καθώς μερικά εξαρτήματα έχουν αποστειρωθεί με ακτινοβολία γάμμα και άλλα με οξείδιο του αιθυλίου. Επίσης, εάν ολόκληρο το κιτ αποστειρωνόταν τότε θα έπαυε να είναι αποστειρωμένο αμέσως μετά το άνοιγμά του, οδηγώντας σε υψηλή πιθανότητα άσκοπης σπατάλης. Με τα δικά μας κιτ, το κάθε μεμονωμένο εξάρτημα παραμένει αποστειρωμένο ώσπου να χρειαστεί και να ανοιχθεί.
Ποιο το μήκος και η διάμετρος των καθετήρων;
1,5 μέτρα σε μήκος και 3mm σε διάμετρο
Από τι είναι φτιαγμένοι οι καθετήρες;
Από σιλικόνη
Ποιο είναι το μήκος του σωλήνα σύνδεσης;
0,8 μέτρα
Έχουν τα κιτ την ένδειξη CE;
Ναι τα κιτ διαθέτουν την ένδειξη CE μαζί με την ένδειξη Talley CE0120 το ίδιο και τα επιμέρους εξαρτήματα άλλων κατασκευαστών. Η Δήλωση Συμμόρφωσής μας κάνει αναφορά στο σύστημα περιλαμβάνοντας και τα τρία εξαρτήματα: την αντλία Venturi, το μεταλλικό δοχείο και το κιτ στεγανοποίησης τραυμάτων.
Είναι δυνατόν να αγοράσει κανείς μεμονωμένα εξαρτήματα από το κιτ;
Δεν είναι δυνατόν να αγοραστούν μεμονωμένα εξαρτήματα αφού δεν διαθέτουμε εμπορικά δικαιώματα ώστε να τα πουλήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, μπορούμε να πουλήσουμε το κολλητικά πατς από ζελέ, τα οποία είναι διαθέσιμα σε συσκευασίες των πέντε κομματιών. Αυτά θα πρέπει να παραγγελθούν σε κουτιά 10 x 5 κατ’ ελάχιστο.
Τι είναι το στρώμα επαφής τραύματος και πότε είναι κατάλληλο για χρήση;
Το στρώμα επαφής τραύματος χρησιμοποιείται πρωταρχικά ως ένα προστατευτικό στρώμα για χρήση πάνω από το εκτεθειμένο οστό-τέντωνες ή όργανα. Είναι τρυπημένο και επιτρέπει στο εξίδρωμα να περάσει στο άλλο στρώμα δεσίματος. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε καθαρά τραύματα χωρίς νεκρωτικό ιστό. Όταν χρησιμοποιείται το στρώμα επαφής τραύματος, θα πρέπει να κόψετε ένα μονό στρώμα περίπου στο σχήμα και μέγεθος του τραύματος και μετά να το τοποθετήσετε κατά πλάτος στο κάτω μέρος του τραύματος. Έπειτα μπορείτε να δέσετε το τραύμα με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε συνήθως, χρησιμοποιώντας την γάζα που έχει υγρανθεί με αλατούχο και τον καθετήρα. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανταγωνιστών , δεν είναι απαραίτητο να γίνεται συστηματικά για κάθε τραύμα. Άλλες εταιρίες το χρησιμοποιούν προκειμένου να εμποδίζουν την προσκόλληση και όλες οι διαθέσιμες κλινικές αποδείξεις δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητο με γάζα που έχει υγρανθεί.
Όταν χρησιμοποιείται το στρώμα επαφής τραύματος, πρέπει να είναι εμποτισμένο με αλατούχο πριν τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του τραύματος;
Δεν χρειάζεται να το εμποτίσετε σε αλατούχο πρώτα και εάν κάνατε κάτι τέτοιο θα το καθιστούσε αναποτελεσματικό.
Για το στρώμα επαφής τραύματος είναι διαθέσιμο μόνο στο κιτ για την κοιλιακή χώρα;
Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει αντιμετωπίζοντας μια ευρεία γκάμα τραυμάτων κατά τα δυο τελευταία χρόνια, μας έχει δείξει πολύ καθαρά ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχει όφελος από την ύπαρξη ένα στρώματος επαφής τραύματος. Από την άλλη πλευρά το να υπάρχει, δεν έχει επιζήμια αποτελέσματα. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάτε ότι η γάζα που έχει υγρανθεί τοποθετείται περισσότερο ως ένα συνδετικό στοιχείο παρά ως κανονικό δέσιμο. Καθώς η εμπειρία μας αυξήθηκε, μάθαμε να αντιμετωπίζουμε πιο πολύπλοκα τραύματα και ειδικότερα με την ανοιχτή κοιλιά. Έχει γίνει αντιληπτό ότι με τον αριθμό ζωτικών οργάνων που βρίσκονται κοντά, αυτή είναι μια ειδική περιοχή στην οποία χρειάζεται πιο συχνά το στρώμα επαφής τραύματος και φυσικά το μέγεθος του τραύματος είναι τέτοιο που το κανονικό κιτ μεγάλου μεγέθους δεν επαρκεί. Για αυτόν τον λόγο φτιάξαμε ένα κιτ που είναι ειδικά κατασκευασμένο για το πρόβλημα αυτό και συνεπώς περιέχει ένα στρώμα επαφής τραύματος.
Μπορούν να προστεθούν στα κιτ αποστειρωμένα ψαλίδια;
Στην πραγματικότητα, αποστειρωμένα ψαλιδιά είναι άμεσα διαθέσιμα στα περισσότερα ιδρύματα και θεωρούνται ως μη απαραίτητα αντικείμενα και η συμπερίληψη τους θα είχε αντίκτυπο στο κόστος των κιτ, πράγμα το οποίο δεν είναι επιθυμητό.
Είναι πιθανό να παραμείνουν ίνες στο κάτω μέρος του τραύματος μετά από μια αλλαγή;
Οι νοσοκόμες μας δεν το έχουν βιώσει καθόλου αυτό, ωστόσο θα επαναλάβουμε απλώς ότι οι νοσοκόμες-κλινικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι σίγουροι ότι η γάζα έχει υγρανθεί επαρκώς και ότι οι άκρες της είναι διπλωμένες στη μέση του δεσίματος έτσι ώστε οι άκρες να μην βρίσκονται αντίθετα προς το τραύμα. Για εκείνους που δυσπιστούν πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που δείχνουν ότι ο αφρός KCI είναι επιρρεπής στο να ξεκολλά μέσα στο τραύμα.
Είναι πιθανό να προληφθεί το βούλωμα του σωλήνα;
Το μόνο πρόβλημα που έχουν βιώσει οι κλινικοί μας ιατροί με την στρέβλωση του σωλήνα είναι στο σημείο σύνδεσης πάνω στο μεταλλικό δοχείο. Για να το εμποδίσουμε αυτό συνιστούμε στις νοσοκόμες να πιέζουν τον σφικτήρα προς τα κάτω στο τέλος της σωλήνωσης έτσι ώστε να ταιριάζει στο μικρό μαύρο κομμάτι πλαστικού που σχηματίζει μέρος του μηχανισμού κλειδώματος πάνω το μεταλλικό δοχείο. Αυτό εμποδίζει την στρέβλωση στο πιο σύνηθες σημείο. Επίσης, συνιστούμε να ελέγχουν οι νοσοκόμες την αντλία και την σωλήνωση κάθε 2 με 3 ώρες ως μέρος της περίθαλψης του ασθενούς στο Treatment Notification Plan. Παρακαλούμε σημειώστε επίσης ότι και η KCI έχει πατεντάρει ένα διπλό λούμεν σωλήνα και συνεπώς δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε μια προειδοποίηση για την στρέβλωση στο προϊόν.
Μπορεί η γκάμα του κιτ δεσίματος να επεκταθεί σε μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους τόσο στον επίπεδο όσο και στον κυλινδρικό καθετήρα;
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι χρήστες KCI θα είναι συνηθισμένοι στην γκάμα δεσιμάτων KCI. Με τον αφρό θα περιμένατε να υπάρχει ένα διαχωρισμός σε μεγαλύτερο βαθμό μεταξύ διαφορετικών μεγεθών και διαφορετικού κόστους. Όσον αφορά την γάζα, έχει να κάνει με το πόσα κομμάτια γάζας είναι μέσα στο πακέτο αφού ο καθετήρας κόβεται έτσι και αλλιώς κατά μήκος. Σε ένα κιτ μικρού μεγέθους θα υπήρχε ένα μονό φύλλο, σε ένα μεσαίου δυο. Στην πραγματικότητα λοιπόν, το κανονικό κιτ μας με επίπεδο καθετήρα είναι ένα μικρό και ένα μεσαίο σε ένα. Ο μεγάλος επίπεδος καθετήρας μεγάλος έχει ένα ρολό με γάζες και προσθέσαμε το κιτ κοιλιακής χωράς επειδή μερικά ανοιχτά τραύματα στην κοιλιά είναι πολύ μεγάλα για το κιτ αυτό αλλά επίσης και λόγω της αναγκαιότητας για το στρώμα επαφής πάνω από εκτεθειμένα όργανα. Όταν ξεκινήσαμε με την Bluesky πήραμε ένα στοκ από μικρά κιτ δεσίματος με καλή πίστη, βασιζόμενοι στις πληροφορίες τους. Όμως είδαμε ότι απλώς δεν πουλήσαμε κανένα. Εν κατακλείδι, δεν έχουμε συναντήσει τραύματα τα οποία δεν έχουμε μπορέσει να αντιμετωπίσουμε χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα γκάμα δεσιμάτων και η απλότητα των δεσιμάτων αυτών θα πρέπει να πωλείται ως όφελος και πλεονέκτημα και να μην θεωρείται κάτι το αρνητικό.
Θεραπεία
Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν δυο τραύματα που είναι κοντά το ένα με το άλλο;
Ναι, είναι δυνατό χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «γεφύρωση» (bridging).
Είναι δυνατόν αντιμετωπιστούν δυο τραύματα που είναι αρκετά μακριά το ένα με το άλλο σε ένα ασθενή π.χ. πόδι και ιερόν οστούν;
Ναι, είναι δυνατό χρησιμοποιώντας σύνδεσμο «Υ».
Γιατί η μέγιστη αρνητική πίεση της αντλίας Venturi έχει ρυθμιστεί στα 120mmHg όταν το VAC της KCI έχει ρυθμιστεί στα 125mmHg ή και υψηλοτέρα;
Η αντλία KCI πρέπει να δουλεύει σε υψηλότερη πίεση εφόσον πρέπει να τραβήξει το κενό μέσα από τον αφρό από το κάτω μέρος του τραύματος ενώ με την μεθοδολογία του Chariker Jeter ο καθετήρας είναι ήδη στο κάτω μέρος του τραύματος και συνεπώς τέτοιες υψηλές πιέσεις δεν είναι απαραίτητες. Η προθυμία συνεργασίας του ασθενούς θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπ΄οψιν καθώς τέτοιες υψηλές ρυθμίσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρές για τον ασθενή και η ερεύνα των Chariker Jeter δείχνει αποτελέσματα σε πολύ χαμηλότερες πιέσεις.
Τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του περιτραυματικού δέρματος;
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα υδροκολλοειδές όπως το DuoDerm έτσι ώστε να πλαισιώσει το τραύμα.
Κατά την χρήση του κυλινδρικού καθετήρα, τι μπορώ να κάνω εάν το κύλινδρος είναι πιο πλατύς από τον καθετήρα;
Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον επίπεδο καθετήρα και απλώς να τυλίξετε γύρω του μια γάζα πριν τον τοποθετήσετε μέσα στην κοιλότητα.
Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επιτευχθεί ένα καλό σφράγισμα σε ένα δάκτυλο του ποδιού;
Αυτή η περιοχή μπορεί να είναι γενικά δύσκολο να δεθεί αλλά υπάρχουν δυο επιλογές: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατς ζελέ έτσι ώστε να πετύχετε ένα καλό σφράγισμα σε δύσκολες καμπύλες ή να χρησιμοποιήσετε την τεχνική «γεφύρωσης» (bridging). Γεμιστέ το τραύμα με υγρή γάζα και τοποθετήστε τον καθετήρα στο πάνω μέρος του ποδιού και γεφυρώστε με υγρή γάζα. Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι διαβητικός θα συνιστούσαμε να ελέγχεται το τραύμα πιο συχνά από 72 ώρες.
Υπάρχουν συγκριτικές μελέτες μεταξύ της Talley και της KCI:
Προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια συγκριτική μελέτη θα χρειαζόμασταν άδεια της KCI και δεν είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, κάθε ανεξάρτητος ερευνητής μπορεί να προσπαθήσει και να κάνει κάτι μονός του. Για παράδειγμα το άρθρο «Γάζα ή Αφρός (Gauze versus Foam) γράφτηκε από το Πανεπιστήμιο του Lund. Ένα θέλετε ένα αντίτυπο παρακαλούμε στείλετε ένα e-mail στην διεύθυνση:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σε γενικότερες γραμμές, τα κλινικά μας στοιχειά αυξάνονται συνεχώς και καλωσορίζουμε μελέτες περιστατικών από άλλες αγορές.
Ποιές άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομές μπορώ να έχω υπ’ όψη μου;
Οι εταιρίες που είναι πιο πιθανό να συναντήσετε είναι η KCI, η Smith & Nephew, η Huntleigh και η Synergy. Μέχρι πρότινος η KCI κυριαρχούσε στην αγορά NPWT αλλά εταιρίες όπως η Smith & Nephew και η Huntleigh έχουν αρχίσει την είσοδό τους σε διάφορες διεθνείς αγορές αν και με αρκετά αργά βήματα. Η Exsudex είναι λιγότερο γνωστή και μάλλον απίθανο να ληφθεί σοβαρά αφού είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και διαθέτει ένα μη σφραγισμένο μεταλλικό δοχείο κάτι που αυξάνει το ρίσκο μολύνσεως.